Sunday, October 2, 2022

Perniagaan Bermusim VS Perniagaan Evergreen

Saya pasti anda tahu pasal perniagaan bermusim tetapi apa itu perniagaan evergreen? Apa maksud evergreen? Pernah hijau atau malar hijau?

Perniagaan bermusim atau evergreen?

Silakan baca perbezaan antara perniagaan bermusim dengan perniagaan evergreen untuk topik kali ini.

Friday, September 23, 2022

Satu Tips Paling Penting untuk Peniaga

Saya tahu ada banyak tips perniagaan di internet. Selain ada modal, mesti ada idea perniagaan yang nak dilaksanakan.

Satu tips je?

Tips nak buat strategi marketinglah, lokasi strategiklah, jadikan matlamat anda besarlah, tolak modal kira untunglah dan macam-macamlah.

Friday, September 16, 2022

Senarai Idea Youtube Channel Untuk Buat Duit

Saya percaya kebanyakan dari anda dah tahu cara nak dapat duit dengan menggunakan Youtube. Mungkin masih ada di antara anda yang masih tercari-cari idea nak buat Youtube channel untuk dapatkan duit.

Senarai idea Youtube channel.

Apakah idea-idea tersebut?

Monday, August 29, 2022

Sunday, August 28, 2022

Kebun dibinasakan oleh seekor gajah

Kita sedia maklum gajah tu besar. Sekali dia langgar kebun memang habis rosaklah tanaman-tanaman yang ada.

Kebun dilanggar gajah.

Jom baca dulu petikan berita ini

Saturday, August 27, 2022

Zebab Jadi Jutawan (Cerita Dongeng)

Pada suatu hari ada seorang lelaki bernama Zebab berasal dari Kampung Pedalaman Santan. Zebab merupakan seorang lelaki yang bertubuh kurus dan pendek.

Cerita dongeng kali ini memang bosan.

Kerjanya setiap hari mencari besi, aluminium atau barang-barang yang dapat dijual atau yang masih boleh digunakan.

Wednesday, August 24, 2022

Dilema Peniaga Tepi Jalan

Macam mana nak buat? Harga barang mahal.

Dilema peniaga tepi jalan.

Ayam bulat berlambak pun susah nak tengok harga bawah RM6 sekilo.

Sunday, August 21, 2022

Thursday, August 4, 2022

Cara Dapat Duit Melalui Youtube

Dalam content blog saya kali ini, saya nak kongsikan cara dapat duit banyak melalui Youtube. Usaha itu tangga kejayaan!

Cara buat duit di Youtube?

Bagaimanakah caranya?

Thursday, June 30, 2022

Kuah Kosong di Nasi Pun Kena Caj?

Baru-baru ni viral video yang dikongsikan oleh peniaga warung pasal seorang pelanggan mempersoalkan kuah kosong di nasi ada caj tambahan.

Gambar hiasan je.

Apa kata pihak peniaga warung tersebut?

Saturday, June 25, 2022

Rumah "Bergerak"?

Rumah yang dibuat ni memang perlu digerakkan sehingga sampai ke tempat client.

Rumah bergerak?

Nak tahu rupa rumah "bergerak"?

Tuesday, June 21, 2022

Harga Ayam Lebih Mahal Pada 1 July 2022

Mulai 1 Julai 2022, harga ayam dijangka lebih tinggi bagi setiap kilogram. Harga ayam bulat RM8.90 setiap kilogram pun dah mahal tapi nak naikkan harga lagi?

Gambar hiasan je.

Apa boleh buat?

Monday, June 6, 2022

Resepi Tahu Bakar dengan Kuah Petis Mantap

Resepi tauhu bakar.

Bahan-bahan kuah petis

  • 1 botol pes udang
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 5 sudu makan cili kering yang telah dikisar
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 1/4 cawan air asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari campur 1/4 cawan air panas, dikacau dan ditapis jusnya)
  • 8 sudu makan air gula melaka*
  • 1 sudu makan tepung gandum yang telah dibancuh dengan 3 sudu makan air

Wednesday, June 1, 2022

Tuesday, May 17, 2022

Kisah Penjual dan Pembeli Tikus

Anda pernah dengar cerita pasal penjual dan pembeli tikus? Inilah kali pertama saya nak kongsikan cerita ni di blog saya.

Kisah si penjual dan pembeli tikus.

OK jom teruskan baca..

Monday, May 16, 2022

Harga iPhone RM700?

Siapa yang tak nak beli iPhone 12 Pro Max pada harga RM700? Harga pasaran iPhone 12 Pro Max RM3849.

Boleh percaya ke?

Boleh percaya ke iPhone harga RM700?

Thursday, May 12, 2022

Lepas Beraya Sambung Berniaga

Adakah sudah terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pembaca-pembaca beragama Islam di blog saya? Belum terlambat kan?

Selamat Hari Lebaran 1443 Hijrah
Selamat Hari Raya!

Lepas raya masih ada mood nak berniaga?

Tuesday, April 26, 2022

Budak Pelat di Bazar

Budak yang masih pelat dan tak malu bersuara depan orang ramai ni bagus sebenarnya. Bukan susah nak faham ke kalau budak kecik cakap pelat?

Budak cakap pelat?
Budak pelat?

Apa kelebihan budak cakap pelat ni?

Monday, April 25, 2022

Apa nak buat kalau produk anda asyik ditolak?

Peniaga semestinya nak produk dorang dibeli oleh orang ramai. Bukan setakat sekali dibeli, kalau boleh nak berulangkali produknya dibeli.

Produk selalu ditolak?

Apa nak buat?

Sunday, April 24, 2022

Berniaga pun ada pasang dan surut?

Kalau boleh orang berniaga nak keuntungannya sentiasa banyak bagaikan air pasang yang takkan surut. Kalau dah namanya air pasang, ada masa surutlah walaupun tak diminta.

Bisnes pun ada pasang surutnya?
Air pasang?

Macam itulah juga dengan perniagaan.

Saturday, April 23, 2022

Siapa Tak Nak Untung Berniaga?

Ada tak orang berniaga yang tak nak untung? Kalau ada, sila periksa mental dia.

Siapa berniaga nak rugi?
Siapa tak nak untung dalam perniagaan?

Tak salah pun nak untung..

Thursday, February 17, 2022

Masa itu sangat Penting

Kenapa ada pepatah melayu "masa itu emas"?

Memanglah masa bukan emas jongkong atau emas 916, 999 yang boleh dijual dan digadai. Pepatah Melayu itu bermaksud masa itu sangat berharga dan sangat penting.

Masa takkan tunggu kita
Masa takkan tunggu kita.

Kenapa masa itu sangat penting?

Thursday, January 27, 2022

Amanah dalam Perniagaan

Penjual dan pembeli mesti amanah. Kalau takde sifat amanah maka berlakulah khianat.

Amanah dalam perniagaan
Amanah dalam perniagaan.

Dalam topik kali ni saya nak kongsi pasal orang berniaga mesti amanah.

Sunday, January 16, 2022

Serve No Pork Halal or Not?

Kalau kat kedai makan ada tulis "no pork" atau "no lard", tak payah le pergi. Selain babi pun masih ada makanan lain yang haram.

Carilah makanan yang halal
Carilah makanan yang halal.

Contohnya ayam yang tak disembelih dengan nama Allah. Haram kita makan ayam tu.

Sunday, January 2, 2022

Tahun 2021 Sudah Berlalu

Betapa pantasnya masa berlalu. Rasa macam baru semalam je 1 January 2021 tup-tup kita dah masuk tahun 2022.

Tahun 2021 sudah berlalu
Tahun 2021 sudah berlalu..

Apa yang biasa ditanya setiap kali masuk tahun baru?