Friday, October 20, 2023

Kejatuhan dan kebangkitan Zaitun sepatutnya jadi pengajaran kepada peniaga-peniaga kecil

Siapa tak kenal produk Zaitun? Satu jenama yang sangat popular pada tahun 90-an.

Nostalgia kembali mekar.

Apa yang kita boleh belajar dari Zaitun Industrues?

Sebelum tu saya nak kongsi info pasal sebelum dan selepas kejatuhan Zaitun.

PENGENALAN

Zaitun Industri ditubuhkan oleh pengasasnya Dato Seri Hj Mohammad Eusuff Teh dengan mengambil sempena nama anak perempuan beliau pada tahun 1978.

Pada awal penubuhannya memang agak hebat. Mereka menjadi perintis produk halal muslim dengan slogan 'gunakan tanpa was-was' dalam sektor toiletries dan cosmetics.

Produk mereka dieksport ke Brunei, Singapore, Indonesia dan sebagainya. Antara produk yang sangat laris ialah ubat gigi Zaitun sehingga dikatakan Colgate pun “terancam".

Produk jenama Zaitun dipandang hebat dan mempunyai harapan yang tinggi untuk lebih maju.

Akan tetapi apa sebenarnya yang telah berlaku?

Banyak spekulasi yang muncul mengatakan kejatuhan Zaitun disebabkan ada orang dengki.

ZAITUN MASUK KLSE

Permulaan cerita sebenar terdedah bila Zaitun Berhad disenaraikan di papan kedua KLSE pada Jun 1997 oleh anak pengasas Dato Mohd Kamal.

Semasa penyenaraian Zaitun, dalam unjuran keuntungan yang disebut prospektus dikatakan Zaitun RM5.7 juta dan pasca penyenaraian dalam lebih kurang RM4.3 juta untuk tahun kewangan 31 December 1997.

Tetapi sebaliknya berlaku selepas penyenaraian, pada tahun kewangan yang sama 1997 laporan kewangan menyebut Zaitun kerugian sebanyak RM14 juta berbanding unjuran RM4.3 juta. Ia merupakan perbezaan yang sangat besar berbanding unjuran dan laporan sebenar (Forecast versus Actual). Bayangkan Untung 4.3 juta menjadi rugi (loss) RM 14 juta.

Zaitun mengalami kerugian semenjak tahun pertama penyenaraian. Ekuiti pemegang saham yang bermula RM41 juta pada 1997 menjadi defisit -RM29 juta pada tahun 2001.

MASALAH PENTADBIRAN

Kejatuhan Zaitun bukanlah sesuatu yang pantas tetapi ia adalah penderitaan yang berpanjangan.

Antara puncanya ialah tadbir urus korporat yang sangat lemah. Bayangkan bila disenaraikan pada Jun 1997, Zaitun telah memeterai penjanjian pembelian tanah RM36 juta dengan Benua Rezeki Sdn Bhd di mana Pengarah Zaitun sendiri juga adalah pengarah dalam Benua Rezeki iaitu Mohd Kamal Mohd Eusuff dan Aisha Mohd Eusuff (adik-beradik).

Pada 31 Disember 1997, 50% deposit telah dibayar. Walau bagaimanapun, perjanjian jual beli dibatalkan dan deposit sepatutnya dipulangkan sebulan dalam tempoh 6 bulan tetapi setakat Ogos 1998, hanya RM345,000 sahaja dipulangkan. Ini adalah dikategorikan sebagai RPT (Related Party Transaction) dan tidak mendapat persetujuan dari Pemegang Saham.

Dalam tahun yang sama, pihak pengurusan syarikat telah melibatkan diri dalam perdagangan saham (share trading) menggunakan pembiayaan margin (share margin financing) sebanyak RM20 juta (ini kira baru tahun pertama penyenaraian) pada tahun 1997.

Tiada pendedahan (Disclosure requirement) atas sebab apa transaksi ini dilakukan dan tidak mendapat persetujuan dari pemegang saham. No disclosure, therefore, shareholders were unaware of this transaction.

Walau bagaimanapun setelah dapat diketahui, pendedahan dibuat bahawa pada September hingga November 1997, pembelian saham dibuat ke atas 13.7% Hai Ming sebanyak RM13.7 juta dan 1.48% (RM3 juta) dalam Grand Central Enterprise.

Kedua-dua saham ini kemudiannya dijual pada harga RM6.5 juta menyebabkan kerugian (realized net loss) RM10.2 juta. Sekali lagi, Dato Mohd Kamal dikatakan mempunyai pegangan 6% dalam GCE paid up capital.

Zaitun didenda ke atas RPT (related party transaction) yang dilakukan.

Zaitun telah dinyahsenarai dari KLSE pada 16 Jun 2003 kerana gagal mematuhi langkah penstrukturaan semula untuk status PN4 (sekarang dikenali GN3 untuk ACE market untuk syarikat yang mengalami masalah kewangan).

Skandal Zaitun ini jelas menunjukkan: 

1. Pelanggaran yang serius dalam prinsip corporate disclosure and transparency dalam menjalankan transaksi yang tidak mendapat mandat dari pemegang saham.

2. Kegagalan lembaga pengarah menjalankan tanggungjawab fidusiari (Fiduciary responsibilities) – pengarah eksekutif dan pengarah bukan eksekutif (Executive Directors dan Non-Executive directors) yang sepatutnya menjadi penjaga ketelusan, akauntabiliti dan tadbir urus korporat (guardian of transparency, accountability and corporate governance).

Pada era 1997, banyak berlaku tadbir urus korporat yang sangat teruk apabila ketidakfahaman lembaga pengarah dalam tanggungjawab mereka.

Sebab itu, kita tengok banyak downfall of public listed companies selepas krisis kewangan 1998. 

Vice chairman Zaitun ketika itu adalah Mutiara Rokiah binti Abdullah yang mana suami dan anak-anak beliau merupakan Pengarah dalam Zaitun.

MASALAH PERNIAGAAN

Masalah Zaitun bukan terhenti pada tadbir urus korporat sahaja tetapi ia termasuk masalah pengurusan dan model perniagaan Zaitun sendiri seperti isu pengedar dan cuba menceburi bidang MLM (Multi-Level Marketing) untuk pengedaran produk mereka. Antara punca utama kerugian ialah distributorship produk mereka.

Antara pengedar mereka seperti Boustead Trading, Harrison, Harpers dan Sime Darby Marketing. Asyik terminate pengedar mereka yang berakhir dalam mahkamah.

Zaitun juga dikatakan memberi jualan credit yang agak longgar, hutang pelanggan (credit sales) adalah 95% jumlah jualan. Dan Zaitun membuat pinjaman hutang yang melebihi dari jualan syarikat.

Sebelum 1998, banyak syarikat yang disenaraikan di KLSE kebanyakannya family business yang tidak faham bahawa dalam dunia pasaran saham, segala transaksi yang besar mesti mendapat kelulusan terlebih dahulu walaupun majoriti lembaga pengarah adalah adik-beradik sendiri. Dalam kes Zaitun, Mutiara, Aisha, Faridah, Kamal adalah anak-beranak.


ZAITUN SEKARANG

Walaupun jenama Zaitun "lenyap" pada tahun 2003 tapi pada tahun 2023 kita dapat lihat jenama Zaitun muncul kembali.

Produk Zaitun buat masa ini cuma ubat gigi.

Jom tengok iklan lama dan baru Zaitun.


Pengajaran?

Sebagai peniaga kecil, kita kena ingat bahawa sebesar-besar perniagaan pun boleh lingkup atas sebab-sebab yang tertentu.

Walaupun perniagaan besar boleh lingkup tapi tak bermakna tak boleh bangkit semula. Zaitun adalah contoh terbaik sebagai motivasi untuk peniaga-peniaga kecil dan besar supaya jangan putus asa walaupun perniagaan rugi besar.

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Lepas ni kalau bisnes anda merudum jatuh, jangan putus asa. Cari jalan untuk bangkit semula.

Bisnes jatuh memang sakit tapi lebih sakit kalau tak dapat bangkit semula.

Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih.

Di mana nak beli produk Zaitun?

Produk-produk Zaitun ada dijual di Sogo, Hwa Tai dan pasaraya yang lain-lain.

Kalau nak beli online, boleh ke TikTok Shop Zaitun (kena ada akaun TikTok).

Sumber

Kejatuhan perniagaan keluarga Zaitun Industries


No comments:

Post a Comment

Komen yang baik dilayan dengan baik. Terima kasih.