Wednesday, December 30, 2020

Foodpanda VS Bungkusit

Dalam konten kali ini, saya nak buat perbandingan antara Foodpanda dan Bungkusit. Bukan setakat perbezaan sebagai peniaga je, perbezaan sebagai pelanggan pun saya cuba kupas.

Foodpanda VS Bungkusit









OK, jom kita mulakan sekarang.

Monday, December 28, 2020

Cara Daftar Sebagai Peniaga Bungkusit

Bungkusit berfungsi untuk hantar makanan dan barang-barang tertentu dari satu tempat ke satu tempat. Rider terdiri dari penunggang motor dan pemandu kereta.


Tanpa buang masa jom baca cara-cara nak berniaga guna Bungkusit.

Saturday, December 26, 2020

Lepas Diberhentikan Kerja Dapat Idea Jual Bawang

Bawang sekarang ni tengah mahal. Walaupun mahal tapi orang terpaksa beli juga untuk masak.

Gambar hiasan.
Dalam content kali ni saya nak kongsi pasal orang jual bawang lepas diberhentikan kerja.

Thursday, December 24, 2020

Siswa Mall untuk Pelajar Berniaga

Dulu-dulu student nak berniaga kat kolej, pandai-pandai buat sendiri. Ada yang berjaya dan ada juga yang gagal.


Sebelum ada Siswa Mall lagi budak-budak U atau kolej dah berniaga.

Tuesday, December 15, 2020

OKU Pun Boleh Berniaga Nasi Lemak

Tak dinafikan memang orang OKU (Orang Kurang Upaya) susah nak berniaga nasi lemak seorang diri. Dalam content kali ini saya nak kongsi sikit pasal peniaga nasi lemak bujang OKU.

Peniaga Nasi Lemak Dekk's Mat.

Jom tengok video ni dulu..

Tuesday, December 8, 2020

Mudahnya Daftar sebagai Peniaga di PG Mall

PG Mall perlu diambil perhatian oleh peniaga-peniaga di Malaysia. Buat masa ini PG Mall adalah satu-satunya platform e-commerce yang menerima semua jenis pembayaran e-wallet seperti Touch 'n Go, Boost, Maybank QRPay, GrabPay, Alipay dan lain-lain.

PG Mall
Cara-cara daftar sebagai peniaga di PG Mall :

Sunday, December 6, 2020

Kartel daging Haram Mesti Dihapuskan!

Saya cukup tak suka bila ada pihak ambil kesempatan membekal / mengedar / menjual daging haram. Kartel daging haram cukup menyusahkan orang Islam di Malaysia.

Pemangku Yang Dipertua DPMMNJ.

Mungkin ada banyak pihak terlibat dengan kartel ni.

Monday, November 30, 2020

Sunday, November 29, 2020

RM100,000,000 Khas untuk Bantu Peniaga-peniaga di Johor

Berita baik untuk peniaga-peniaga di Johor. Dalam tempoh PKP, PKPB atau PKPD ni memang agak mencabar bagi peniaga-peniaga kecil.

Gambar hiasan - peniaga tepi jalan.
Di antara insentif yang disediakan?

Tuesday, November 24, 2020

Dapatkan Kepercayaan Baru Naik Harga

Kebanyakan peniaga yang dipercayai sama ada kecil atau besar menjadi pilihan utama pelanggan. Harga mahal sikit pun dorang sanggup beli sebab bak kata pepatah 'alah membeli menang memakai'.


Sejauh mana kebenarannya?

Monday, November 23, 2020

Cara Mudah Daftar SSM Buat Kali Pertama

Seandainya anda tak pernah daftar SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia), dalam topik kali ini saya kongsikan cara-caranya seringkas yang mungkin. Mula-mula "Sign up" di ezbiz.ssm.com.my.

Tekan button hijau 'Sign Up'

Kemudian isi nombor IC dan nama penuh anda seperti dalam IC.

Saturday, November 21, 2020

Anda Fikir Scammer Bosan Cari Mangsa?

Kalau scammer bosan cari mangsa, takdelah kes mangsa yang ditipu meningkat. Golongan orang tua pencen jadi sasaran mudah dorang.

Golongan muda pun jadi sasaran mudah dorang juga.

Tuesday, November 17, 2020

Gunakan duit KWSP i-Sinar untuk berniaga

Berita baik untuk rakyat Malaysia yang kehilangan kerja. Anda boleh keluarkan duit dari akaun 1 KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) mulai bulan Januari 2021.


Kenyataan dari pihak KWSP.

Tapi apa kebaikannya dapat keluar duit akaun 1 KWSP?

Monday, November 9, 2020

Cara Nak Berniaga dari Rumah guna Foodpanda

Tak semestinya kena ada restoran atau kedai makan baru boleh guna servis Foodpanda. Berniaga dari rumah pun boleh. Pastikan anda berdaftar dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) barulah Foodpanda approve.

Foodpanda app
App foodpanda.

Kalau betul-betul nak tahu cara berniaga makanan atau minuman dari rumah guna foodpanda, teruskan membaca..

Monday, October 5, 2020

Motivasi atau Inspirasi?

Apa itu motivasi? Apa itu inspirasi? Sebelum nak teruskan perbincangan, kena tahu dulu maksud atau fungsi kedua-duanya.


Jom teruskan baca..

Wednesday, July 15, 2020

Jual Murah VS Jual Mahal

Nak jual produk murah atau produk mahal? Tak susah pun nak tahu produk murah atau mahal ni.

Buah-buahan pun ada yang murah dan mahal.
Tengok je harganya sama ada rendah atau tinggi.

Sunday, July 5, 2020

Doraemon Berniaga Kedai Makan

Kalau sebelum ni Spiderman jual durian di Kuantan, sekarang dah ada Doraemon jual makanan di Jempol. Macam-macam cara peniaga nak tarik perhatian pelanggan.

Doraemon berniaga di Jempol.
Siapakah yang memakai kostum Doraemon?

Wednesday, July 1, 2020

Tunggu Peluang VS Cari Peluang VS Guna Peluang

Kalau anda semua nak tahu peluang untuk berniaga sentiasa ada. Sama ada ditunggu, dicari atau digunakan.

Peluang perlukan taktik?
Jom teruskan baca..

Friday, June 26, 2020

Thursday, June 25, 2020

Nak Untung Lebih Punya Pasal

Pada suatu hari ada seorang lelaki yang semakin berusia tetapi giginya masih kukuh bernama Wan ternampak ada sebuah gerai burger di tepi jalan. Wan perhatikan macam orang baru berniaga je ni.


"Baru berniaga ke?" Tanya Wan.

"Ye bang, baru hari ni start." Jawab peniaga burger.

"Sebelum ni berniaga tempat lain ke?" Tanya Wan lagi.

"Dulu saya kerja makan gaji tapi kena berhenti sebab PKP." Jawab peniaga tersebut.

Kemudian Wan perhatikan tanda harga yang disediakan di gerai burger itu. Harga yang tertulis ialah :

1 burger ayam/daging = RM3
2 burger ayam/daging = RM8
3 burger ayam/daging = RM15
1 burger ayam/daging special = RM4
2 burger ayam/daging special = RM10
3 burger ayam/daging special = RM20

Wan terkejut lalu berlakulah dialog seperti berikut..

Wan : Kenapa beli burger makin banyak makin mahal?

Peniaga : Barulah untung lebih.

Wan : Saya dah 30 tahun lebih berniaga tau. Tak pernah lagi saya jumpa peniaga jual macam ni.

Peniaga : Cara saya jual memang boleh untung lebih dari cara biasa.

Wan : Apa untungnya? Nanti orang beli satu je la. Siapa nak beli banyak-banyak kalau macam ni?

Peniaga burger hanya diam sahaja sambil tersenyum. Wan pula menahan marah sebab seolah-olah dipermain-mainkan oleh orang baru nak berniaga. Sebagai orang yang berpengalaman luas dalam perniagaan, terdetik di hati Wan untuk mengajar orang kurang pengalaman cara berniaga yang betul.

Wan : Bagi saya satu burger daging.

Peniaga burger pun menyediakan satu burger daging secepat mungkin. Setelah siap dibungkus, diberikannya kepada Wan. Apa lagi, Wan pun bayar RM3 kepada peniaga tersebut dan peniaga tu pun ucap terima kasih

Wan : Bagi saya satu burger daging.

Buat kali kedua, peniaga burger itu menyediakan burger daging secepat mungkin. Setelah siap dibungkus, diberikannya kepada Wan. Buat kali kedua Wan bayar RM3 dan peniaga burger pun ucap terima kasih buat kali kedua.

Wan : Bagi saya satu burger daging.

Buat kali ketiga, peniaga burger menyediakan burger daging secepat mungkin. Setelah siap dibungkus, diberikannya kepada Wan. Buat kali ketiga Wan bayar RM3 dan peniaga burger pun ucap terima kasih buat kali ketiga.

Wan : Nampak tak? Saya tetap boleh beli 3 burger pada harga RM3 setiap biji.

Peniaga : Maknanya strategi saya menjadi sebab abang dah beli 3 burger dari saya.

Wan : ...

Peniaga : Tadi abang kata kalau saya berniaga macam ni, orang cuma beli satu je kan? Takde siapa nak beli lebih satu burger kan? Abang dah beli berapa burger tadi?

Wan terdiam walaupun rasa tak puas hati. Tercalar maruahnya sebagai peniaga yang berpengalaman 30 tahun lebih. Wan hilangkan egonya lalu cuba mencungkil rahsia anak muda yang berniaga burger tersebut.

Wan : Awak ada masuk program motivasi atau apa-apa seminar buat bisnes ke?

Peniaga : Takde.

Wan : Habis tu awak belajar dari siapa berniaga macam ni?

Peniaga : Saya belajar dari TNB. Makin banyak makin mahal.

Wednesday, June 24, 2020

Spiderman Jual Durian

Ada pulak orang pakai kostum Spiderman jual durian kampung di Gambang, Kuantan, Pahang.


Identiti orang yang jadi Spiderman tu ialah Mohd Azim Ahmad, 35 tahun. Belum apa-apa dah bongkar dulu identiti Spiderman haha. Dia berniaga dengan kawan dia Mohd Rafiz Rosli, 33 tahun.

Dorang borong durian kampung di Jerantut kemudian bawa pergi ke Gambang untuk jual durian. Harga durian kampung yang dijual ialah antara RM9/kg hingga RM15/kg.

Sumber

Tuesday, June 23, 2020

Boy Setan Hantar Dadah Guna Dron Dah Ditahan

Hari tu kecoh sana-sini orang cerita pasal boy setan hantar dadah guna dron. Bak kata pepatah "sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga".

Mohd Azli atau lebih dikenali Boy Setan.
Ada je idea nak buat jahat kan?

Saturday, June 13, 2020

Saturday, June 6, 2020

Usia Tua Bukan Alasan Tak Boleh Berniaga

Jangan sesekali fikir usia dah tua bermakna tak boleh berniaga. Kalau nak cari alasan tak nak berniaga memang macam-macam ada. Sebab muda sangatlah, sebab dah tualah, sebab takde sokongan keluargalah, sebab takde idea dan macam-macamlah.

Saleh, 82 tahun masih berniaga.
Saleh Hasan berusia 82 tahun jadi bukti usia lanjut bukan penghalang untuk berniaga.

Thursday, June 4, 2020

Hiatus 2

Dah dua kali saya hiatus. Pertama kali saya hiatus boleh lihat di sini. Masa mula-mula PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dilaksanakan, saya tak dapat berniaga tepi jalan macam biasa.

Hiatus lagi..
Saya down bila dilarang berniaga masa PKP? Taklah! Ada BSH (Bantuan Sara Hidup) dan BPN (Bantuan Prihatin Nasional). Duit rakyat untuk rakyat.

Alhamdulillah saya boleh keluarkan duit KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) RM500 setiap bulan mulai bulan May 2020. Dulu memang saya pernah kerja makan gaji tu yang ada KWSP tu.

Covid-19 bukan penghalang untuk berniaga. PKP juga bukan penghalang untuk update blog.

Insha Allah lepas ni saya lebih rajin update blog.

Tuesday, March 3, 2020

Budak Berniaga Roti Canai Jadi Viral

Pertama kali tengok gambar viral di Twitter ni rasa sebak pun ada. Budak perempuan duduk bersimpuh atas lantai jual roti canai segera di Kota Bharu, Kelantan. Umur tak pasti tapi rupa macam budak sekolah rendah.
Budak perempuan jual roti canai segera atas lantai.
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Syndrom Down Bukan Alasan Tak Boleh Berniaga

Siapa kata orang sindrom down tak boleh berniaga? Bak kata pepatah, 'Hendak 1000 daya, Tak nak 1000 dalih'.

Mohd Azlan dibantu ibunya.
Usaha Tangga Kejayaan!

Tuesday, February 11, 2020

Kisah Pakcik Promote EcoStar Fuel Saver

Dalam artikel kali ini, saya kongsikan pasal seorang pakcik nak perkenalkan produk jimat minyak kereta. First time saya dengar pasal Ecostar dari pakcik ni.

Borang nak jadi agen Ecostar.
Pakcik tu parking kereta siap letak berkotak-kotak barang atas bonet kereta dia pastu datang ke tempat saya berniaga tepi jalan.

Sunday, February 2, 2020

Peniaga Mesti Ambil Kesempatan Kalau Nak Untung Lebih

Mana-mana orang yang berfikiran normal tak suka diambil kesempatan. Cuba tanya direct pada ahli keluarga atau kawan-kawan (yang tak loyar buruk), suka tak diambil kesempatan? Memang taklah jawapannya.

Habis tu kenapa peniaga mesti ambil kesempatan kalau nak untung lebih?

Peniaga Yang Berakhlak Mulia Tak Lapuk Dek Hujan dan Tak Lekang Dek Panas

Mana-mana manusia yang berakhlak memang disukai ramai. Cuma dalam topik ni nak fokus cerita pasal peniaga je.

Jadilah peniaga yang berbudi bahasa.
Tak kira peniaga online atau offline mesti jaga adab dengan pelanggan.

Tuesday, January 28, 2020

Sekiranya Anda Ada Kereta Untuk Disewakan, Anda Harus Baca Sini Dulu

Ada berita baik yang saya nak kongsikan khas untuk anda yang dah sedia ada bisnes kereta sewa. Kalau anda baru nak buat bisnes perkhidmatan sewa kereta hari ni pun tak jadi masalah. Asalkan anda berminat dengan bisnes sewa kereta, anda dialu-alukan di sini.

Mudah je nak sewa kereta sekarang.
Bagaimana anda nak sewakan kereta anda dengan senang dan mudah?

Monday, January 27, 2020

Peniaga Tepi Jalan Jangan Pandang Remeh Novel Coronavirus

2019-nCoV atau dikenali sebagai Novel Coronavirus adalah sejenis virus yang berasal dari Wuhan, China. Virus ni dah masuk Malaysia sebab orang-orang dari Wuhan dah masuk Malaysia.

Mask.
Peniaga-peniaga tepi jalan sila ambil berat dalam hal ini.

Tuesday, January 21, 2020

Cara Kenal Pasti Bisnes Yang Paling Untung Untuk Anda

Topik kali ini khas untuk mereka yang masih tercari-cari bisnes yang paling menguntungkan. Seandainya anda tergolong dalam golongan bermasalah nak cari perniagaan yang paling untung punya, anda sangat dialu-alukan untuk terus baca artikel ni sampai habis.

Kalau kena gaya bisnes tu, tak mustahil jadi jutawan!
Dalam topik kali ni saya nak kongsikan cara kenal pasti bisnes yang teruntung untuk anda.

Tuesday, January 14, 2020

Harga Bawang Mahal Sangat, Macam Mana Nak Berniaga?

Dari bulan November ke Disember 2019 lagi saya perhatikan harga bawang mahal sangat. Kos bahan untuk meniaga pun meningkat gara-gara harga bawang naik.

Bawang mahal.
Tahun 2018 dan tahun sebelumnya pun harga bawang pernah naik tapi tak sedahsyat sekarang.

Saturday, January 4, 2020

Duit Banyak Tapi Tetap Rugi Kalau...

Ada orang duitnya banyak. Mungkin bukan jutawan tetapi cukup untuk berniaga sendiri. Sepandai-pandai orang kumpul duit, pandai lagi scammer kebas duit orang.

Love Scam masih ada tau..
Sayangnya duit puluh-puluh ribu diberikan pada scammer..