Sunday, May 9, 2021

Penjual Daging Nak Jual Lebih Mahal

Perkara ni biasa berlaku setiap tahun. Asal nak raya je harga daging melonjak naik.


Apa sebab harga daging mahal di bulan puasa atau dekat nak raya?

Friday, May 7, 2021

Tak Lama Lagi Ramadhan Bakal Pergi

Betapa cepatnya masa berlalu. Adakah kita cuma habiskan masa untuk cari duit atau kekayaan sahaja di bulan Ramadhan?

Masa itu emas.

Tak salah cari duit lebih tapi..

Saturday, April 24, 2021

Saya Tak Suka Kepak Ayam

Beberapa hari lepas, saya guna app Foodpanda order makanan untuk berbuka dari Marrybrown di Toppen, Johor Bahru. Saya dah letak note tak nak kepak ayam. Sekali sampai 6 ketul ayam tapi 2 daripada 6 tu kepak ayam.

Ayam betina.

Apa saya nak buat?

Thursday, April 22, 2021

Takut Buat Bisnes Tak Laku

Ada orang memang berani buat bisnes. Jadi takde masalah takut berniaga tapi tak laku. Content kali ni saya buat khas untuk orang yang takut buat bisnes tak laku.

Takut berniaga ke?

Persoalannya, apa yang buat anda takut berniaga?

Sunday, April 18, 2021

Berniaga di bulan Ramadhan

Tak semestinya kena berniaga di bazar kalau di bulan Ramadhan. Boleh juga berniaga dari rumah je. Kalau boleh buat COD hantar sampai depan rumah pelanggan lagi bagus.

Kira-kira nak jual apa?

Adakah dah terlambat kalau lepas seminggu berpuasa baru nak berniaga?

Wednesday, March 17, 2021

Peniaga COD untuk Memudahkan Pelanggan Bukan untuk Dianiaya

COD (Cash On Delivery) adalah cara peniaga untuk dapatkan kepercayaan pelanggan. Barang dah ada depan mata baru bayar.

COD = Tunai atas penghantaran.

Masalahnya bila ada mangkuk-mangkuk hayun yang ambil kesempatan.

Thursday, March 4, 2021

Peniaga Kek Untung Besar Musim Covid-19

Ada peniaga yang rugi dan ada juga peniaga yang untung walaupun dalam musim Covid-19. Ada yang terpaksa gulung tikar tetapi ada juga yang tak cukup tangan dapat banyak permintaan.

Penjual kek di Temerloh.

Dalam content kali ini, saya nak kongsikan info pasal kejayaan penjual kek.

Friday, January 22, 2021

PKP 2021 Boleh Berniaga Makanan Sampai Pukul 10 Malam

Ini berita baik untuk peniaga yang nak berniaga waktu lebih. Sebelum ni boleh berniaga sampai pukul 8 malam je tapi Kerajaan dah bagi kelonggaran berniaga sampai pukul 10 malam.

PKP 2.0 - Berniaga sampai 10 pm.

Siapa yang nak sangat berniaga waktu malam ni?

Monday, January 18, 2021

Ambil Untung Antara 50 Hingga 70 Sen Sahaja

Kalau ambil komisen 50 sen dari peniaga yang tumpang letak makanan bawah RM5 di tapak atau premis kita berniaga tu perkara biasalah. Itu pun ada peniaga demand RM1 sebab komisen atau untung 50 sen tu terlalu kecil.

Kumpul syiling banyak-banyak nanti boleh beli rumah.

Kalau untung 70 sen hasil jual barang RM1.40 tu dikira untung besar.

Wednesday, January 13, 2021

Idea Berniaga di Rumah Bertingkat-Tingkat

Idea yang saya nak kongsikan ini sesuai untuk anda yang tinggal di rumah flat, apartment, kondominium atau rumah dalam kategori bertingkat-tingkat. Kita sedia maklum bukan semua orang duduk rumah bertingkat-tingkat ni rajin nak keluar rumah selalu.

Apa idea anda?

Perniagaan apa yang sesuai di rumah bertingkat-tingkat?