Sunday, October 17, 2021

Bagaimana Acuan Begitulah Kuihnya

Peribahasa 'Bagaimana Acuan Begitulah Kuihnya' bermaksud perangai anak sama macam perangai mak atau ayah. Orang berniaga kuih pun ikut acuan juga.

Bagaimana Kuih Begitulah Acuannya.

Kalau nak bentuk kuih bulat tapi guna acuan bentuk tiga segi memang tak dapatlah bentuk bulat.

Thursday, October 14, 2021

Air Air Di Mana Kau Air?

Air sangat penting bagi manusia. Macam mana nak berniaga kalau takde air?

Air sangat penting.

Susah nak berniaga makanan atau minuman kalau takde bekalan air.

Tuesday, October 12, 2021

Jangan Terpedaya Dengan Bestproducts

Anda pernah dengar pasal Bestproducts?

Iklan bestproductsmy.com

Saya ternampak iklan tu masa saya tengok Youtube. Bagaimana dengan anda?

Wednesday, September 29, 2021

Tetap Berniaga Walaupun Sakit 5 Jenis Penyakit Kronik?

Seandainya ada orang terpaksa berhenti berniaga sebab ada 1 atau 2 penyakit kronik, itu perkara biasa. Mungkin ahli keluarga yang takde sakit kronik boleh ambil alih perniagaannya.

If you think you got it, then you got it.

Macam mana pula kalau ada 5 penyakit kronik?

Tuesday, September 21, 2021

Adakah Perniagaan Nasi Lemak Anda Merosot Selepas Covid-19 "Menetap" di Malaysia?

Percayakah anda masalah PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin) masih ada di Malaysia sehingga kini? Kalau Covid-19 pun sibuk nak jadi "penduduk tetap" di Malaysia?

Business nasi lemak anda masih open?

Saya bukan nak cerita pasal pendatang haram di Malaysia tapi.. Teruskanlah baca.

Friday, August 13, 2021

Cabaran Berniaga Masa PKP 2021

Sebelum PKP pun, perniagaan memang mencabar. Apa lagi bila PKP diteruskan sehingga semakin ramai orang takde kerja.

PKP masih diteruskan buat masa ni..

Apa jadi bila ramai yang kehilangan kerja?

Tuesday, July 6, 2021

Kurang Pelanggan Terus Tak Berniaga?

Kekurangan pelanggan ni di antara sebab perniagaan gagal. Saya ada kongsi dalam content sebelum ini.

Apa patut anda buat kalau perniagaan anda kurang pelanggan?

Sunday, June 27, 2021

Kenapa Perniagaan Kecil Anda Gagal? Sebab yang ketujuh mungkin pernah berlaku pada anda atau orang yang anda kenal

Dalam content kali ini, saya nak kongsikan sebab-sebab perniagaan kecil boleh lingkup. Mudah-mudahan melalui perkongsian yang tak seberapa ini dapat membantu anda untuk mengelak dari perkara-perkara yang tidak diingini dalam perniagaan anda.

Tanpa buang masa jom baca sebab-sebabnya.

Thursday, June 24, 2021

Curi Lembu untuk Berniaga

Kejadian curi lembu berlaku di area Melaka. Dua orang hilang lembu report polis pada 16 April dan 28 Mei lepas di Kesang.

Gambar hiasan.

Siapa yang curi?

Wednesday, June 23, 2021

onBaza untuk peniaga kecil di KL

Pernah dengar pasal app onBaza? Macam Foodpanda atau Bungkusit juga tapi buat masa ni tertumpu di KL je.

Buat masa ni baru 1000 lebih je download.

Kalau anda orang KL, saya cadangkan anda baca content topik kali ni sampai habis.

Thursday, May 20, 2021

Cara Gunakan Motor Untuk Tambah Pendapatan

Idea bisnes yang saya nak kongsikan dalam topik kali ini khas untuk pemilik motorsikal. Selain dari jadi rider untuk Foodpanda, Grabfood, Bungkusit dan yang seumpama dengannya, masih ada lagi cara-cara lain untuk tambah pendapatan.

Apa yang boleh dipikul belakang motor?

Tuesday, May 18, 2021

Sedih berpuluh-puluh ribu peniaga gulung tikar jika...

Sebahagian besar dari 50,000 peniaga di Kompleks Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah berkemungkinan akan gulung tikar tak lama lagi. Ini disebabkan oleh PKP 3 yang bermula dari 12 Mei hingga 6 Jun.

Kompleks dibuka macam biasa tapi tak ramai pengunjung.

Sebagai peniaga, saya rasa kesian dengan keadaan dorang.

Sunday, May 9, 2021

Friday, May 7, 2021

Tak Lama Lagi Ramadhan Bakal Pergi

Betapa cepatnya masa berlalu. Adakah kita cuma habiskan masa untuk cari duit atau kekayaan sahaja di bulan Ramadhan?

Masa itu emas.

Tak salah cari duit lebih tapi..

Saturday, April 24, 2021

Saya Tak Suka Kepak Ayam

Beberapa hari lepas, saya guna app Foodpanda order makanan untuk berbuka dari Marrybrown di Toppen, Johor Bahru. Saya dah letak note tak nak kepak ayam. Sekali sampai 6 ketul ayam tapi 2 daripada 6 tu kepak ayam.

Ayam betina.

Apa saya nak buat?

Thursday, April 22, 2021

Takut Buat Bisnes Tak Laku

Ada orang memang berani buat bisnes. Jadi takde masalah takut berniaga tapi tak laku. Content kali ni saya buat khas untuk orang yang takut buat bisnes tak laku.

Takut berniaga ke?

Persoalannya, apa yang buat anda takut berniaga?

Sunday, April 18, 2021

Berniaga di bulan Ramadhan

Tak semestinya kena berniaga di bazar kalau di bulan Ramadhan. Boleh juga berniaga dari rumah je. Kalau boleh buat COD hantar sampai depan rumah pelanggan lagi bagus.

Kira-kira nak jual apa?

Adakah dah terlambat kalau lepas seminggu berpuasa baru nak berniaga?

Wednesday, March 17, 2021

Peniaga COD untuk Memudahkan Pelanggan Bukan untuk Dianiaya

COD (Cash On Delivery) adalah cara peniaga untuk dapatkan kepercayaan pelanggan. Barang dah ada depan mata baru bayar.

COD = Tunai atas penghantaran.

Masalahnya bila ada mangkuk-mangkuk hayun yang ambil kesempatan.

Thursday, March 4, 2021

Peniaga Kek Untung Besar Musim Covid-19

Ada peniaga yang rugi dan ada juga peniaga yang untung walaupun dalam musim Covid-19. Ada yang terpaksa gulung tikar tetapi ada juga yang tak cukup tangan dapat banyak permintaan.

Penjual kek di Temerloh.

Dalam content kali ini, saya nak kongsikan info pasal kejayaan penjual kek.

Friday, January 22, 2021

PKP 2021 Boleh Berniaga Makanan Sampai Pukul 10 Malam

Ini berita baik untuk peniaga yang nak berniaga waktu lebih. Sebelum ni boleh berniaga sampai pukul 8 malam je tapi Kerajaan dah bagi kelonggaran berniaga sampai pukul 10 malam.

PKP 2.0 - Berniaga sampai 10 pm.

Siapa yang nak sangat berniaga waktu malam ni?

Monday, January 18, 2021

Ambil Untung Antara 50 Hingga 70 Sen Sahaja

Kalau ambil komisen 50 sen dari peniaga yang tumpang letak makanan bawah RM5 di tapak atau premis kita berniaga tu perkara biasalah. Itu pun ada peniaga demand RM1 sebab komisen atau untung 50 sen tu terlalu kecil.

Kumpul syiling banyak-banyak nanti boleh beli rumah.

Kalau untung 70 sen hasil jual barang RM1.40 tu dikira untung besar.

Wednesday, January 13, 2021

Idea Berniaga di Rumah Bertingkat-Tingkat

Idea yang saya nak kongsikan ini sesuai untuk anda yang tinggal di rumah flat, apartment, kondominium atau rumah dalam kategori bertingkat-tingkat. Kita sedia maklum bukan semua orang duduk rumah bertingkat-tingkat ni rajin nak keluar rumah selalu.

Apa idea anda?

Perniagaan apa yang sesuai di rumah bertingkat-tingkat?